Как се правят тениските

тенискиТениските са трайно ,издръжливо и гъвкаво облекло с масово предназначение, които могат да се носят като горна дреха или бельо. От създаването си през 1920 г., тениските са се превърнали в двумилиарден пазар. Тениските се предлагат в разнообразие от цветове, модели и стилове, със стандартното заоблено(crew neck) или V-образното деколте. Ръкавите могат да бъдат с къс ръкав , дълъг или без ръкав (tops). Върху тениските лесно се добавят различни декорации и елементи , като джобове, декоративни украси(дантели , мъниста). Тениските са изключително подходящи и предпочитани за нанасяне на печат било то чрез сито , трансферен или директен печат върху текстил. По-голямата част от тениските са изработени от 100% памук, полиестер или смес памук / полиестер. Тениски са изработени от платове с единично или двойно приплетени, усукани памучни или полиестерни влакна.Сингъл Джърси(Single Jersey Fabric) е най-често използваната плетка използвана при производството на тениски.

Производствен процес
Производството на тениски е доста прост и до голяма степен автоматизиран процес. Специално проектирани машини интегрират рязане, сглобяване и шиене за оптимална ефективност. Предварително разкроени парчета плат се наслагват ,след което , зашиват едно с друго. Най-често се използва покривен шев за асемблиране на двете парчета.

Производствени стъпки при направата на тениски

Дизайн и кройка: Предварително подготвен дизайн се прехвърля на шаблон. Правят се корекции за разликите в размерите и стилистичните предпочитания.

Изрязване: Частите на тениските се изрязват според размерите на шаблона. Частите на тениска са: лице , гръб , ръкави .

Асемблиране лицето и гърба на тениската: Предварително изрязаните парчета плат за лице и гръб на тениската се наслагват едно върху друго , след което, според дизайна на тениска се съединяват като се зашиват странично или при раменете.

Поставяне лентата на деколтето: Лентата на деколтето е много важна част .Тя придава стабилност и завършен вид на тениската.

Поставяне на ръкавите: Ръкавите на тениските са изработени от предварително изрязани и зашити парчета плат. Те се прикрепят към основните вече съединени лице и гръб на тениската с помощта на оверлог машина.

Добавяне на текстилни етикети: От вътрешната страна на всяка тениска се добавят един или два текстилни етикета , които дават информация за производителя, информация за използвания текстил,размер и инструкции за изпиране и гладене.